PL
EN

Problemy z rdzewieniem garnków nierdzewnych

Problemy z rdzewieniem garnków nierdzewnych

Powodem kontaktu są rdzewiejące garnki nierdzewne. 5 garnków tego samego producenta o różnych wielkościach 0.5, 1.2 ,1.5, 2.1 i 3.8L Producent King Hoff. Sprzedawca w opisie produktu pisze, że wykonane z „wysokiej jakości stali nierdzewnej”, nie podaje jednak jej składu czyli zawartości chromu i niklu. Wewnętrzna strona garnków (ścianki i dno) nie jest wypolerowana – jest matowa i widać kręgi powstałe w procesie produkcyjnym toczenia czy frezowania. Po dwóch gotowaniach jajek w czystej wodzie, w garnkach 1.5, 2.1L wyszły na dnie szare plamki i czarne wżery. W garnku 3.8L to samo ale po gotowaniu ziemniaków. Szarych plamek nie da się umyć płynem do naczyń (Fairy) ale  daje 6% octem z jabłek albo sokiem z cytryny. Czarnych wżerów nie da się umyć płynem do naczyń, 6% octem z jabłek ani sokiem z cytryny. Mniejsze garnki 0.5 i 1.2L były kilka razy częściej używane z podgrzewaniem np. zupy ogórkowej i wyszły tylko szare plamki bez wżerów, które łatwo daje się usunąć  6% octem z jabłek lub sokiem z cytryny. Wg mnie większe garnki są wykonane z innej (gorszej) stali niż mniejsze i są gorzej albo inaczej wypolerowane.

1. Jaką stal nierdzewną można określić jako wysoko jakościową, jaki ona powinna mieć skład?

2. Czy da się pobrać próbki i stwierdzić skład stali z garnków rdzewiejących i nie rdzewiejących?

3. Czy po 2 gotowaniach jajek w czystej wodzie tak powinna zachowywać się wysokiej jakości stal nierdzewna?

Dla porównania mam kilka innych garnków innych producentów gdzie producent nie chwali się wysokiej jakości stalą nierdzewną a informuje, że zostały wykonane ze stali nierdzewnej 18/10. I w tych garnkach problem wżerów nie występuje.

 

W odpowiedzi na zaistniały problem:

Jaką stal nierdzewną można określić jako wysokiej jakości i jaki powinna mieć skład?

Termin „wysokiej jakości” to termin marketingowy; każda stal nierdzewna powinna mieć odpowiednią jakość. Najczęściej stosowana stal nierdzewna do garnków to 18% chromu i 10% niklu (AISI 304/304L, w europejskich normach gatunki 1.4301/1.4307). Tego typu stal oznaczana jest jako 18/10. Garnki z takiej stali powinny długo pozostawać wolne od przebarwień i korozji.

Gatunkiem o jeszcze wyższej odporności korozyjnej jest AISI 316/316L (1.4401/1.4404), używany w bardzo drogich zestawach garnków renomowanych producentów, takich jak Zepter. Są one droższe, ponieważ oprócz wyższej jakości stali, stosuje się w nich grubszy materiał.

Czy da się pobrać próbki i stwierdzić skład stali z garnków rdzewiejących i nierdzewiejących?

Bez zniszczenia garnków nie można pobrać próbek do dokładnych badań składu chemicznego. Można jednak znaleźć firmę posiadającą przenośny spektroskop typu XRF, często używany w firmach zajmujących się zbiórką odpadów metalowych. To urządzenie może nieinwazyjnie określić skład chemiczny stali z dużą dokładnością, w tym zawartość chromu i niklu, które wpływają na odporność korozyjną stali nierdzewnej.

Czy po 2 gotowaniach jajek w czystej wodzie tak powinna zachowywać się wysokiej jakości stal nierdzewna?

Dobrej jakości garnek ze stali typu 18/10 nie powinien się przebarwić po dwóch gotowaniach. Jednak stal o niższym udziale chromu i niklu może mieć skłonność do przebarwień i korozji w środowisku bogatym w chlorki (np. podczas gotowania jajek z solą). Proszę sprawdzić instrukcję obsługi garnków, czy producent podał informacje dotyczące gatunku stali lub zalecenia odnośnie do użytkowania.

Nie miałem styczności z produktami wymienionej firmy, ale zestaw trzech garnków za 200 zł sugeruje, że nie należy oczekiwać wysokiej trwałości. Jest to moje subiektywne zdanie na temat relacji ceny do jakości wyrobu.

Podobne wpisy