Stal do produkcji noży użytkowych
Która ze stali nierdzewnych jest najlepsza i najbardziej odpowiednia do produkcji noży użytkowych?
Do produkcji noży ze stali nierdzewnej powszechnie stosuje się gatunki ferrytyczne i martenzytyczne. Stale ferrytyczne zawierające 13 lub 17% chromu i ograniczone stężenie węgla do ok. 0,06% są stosowane dla zwykłych noży i sztućców. Do tego celu stosuje się najczęściej gatunek 1.4521. Dla bardziej wymagających noży i generalnie narzędzi tnących o wymaganej wysokiej twardości i odporności na ścieranie stosuje się martenzytyczne stale nierdzewne, które oprócz 13% chromu w zależności od gatunku zawierają dodatek węgla od 0,1% do nawet 1,2%. Do produkcji noży najczęściej stosuje się gatunki martenzytyczne typu 1.4021 (AISI 420), 1.4125 (AISI 440C), 1.4116, 1.4419.