ładowanie zawartości
EN

Poblem z bojlerem ze stali nierdzewnej 304

05-04-2012

 

Mam problem, kupiłem bojler ze stali nierdzewnej 304 producent dał mi gwarancje 5 lat. Po 2 latach górna dennica bojlera skorodowała i bojler się rozszczelnił. Producent twierdzi, że w mojej wodzie są zbyt agresywne związki chemiczne i nie może uwzględnić gwarancji. Mam pytanie, jakie parametry powinna mięć woda użytkowa żeby nie wpływała żrąco na stal i gdzie je można odszukać?.

Do najważniejszych parametrów użytkowych wody pitnej pod względem korozyjności dla stali nierdzewnych należy stężenie chlorków w wodzie, które nie powinno przekraczać 250 mg/l dla wody o I klasie czystości, 300 mg/l dla II klasy i 400 mg/ldla III klasy czystości wody. Dla wody pitnej zaleca się stężenia chlorków nieprzekraczające 250 mg/l.

Ogólne zalecenie odnośnie stosowania stali nierdzewnych w środowisku wody pitnej zaleca użycie stali nierdzewnej typu 1.4301/1.4307 (AISI 304) do stężenia chlorków poniżej 200 mg/l, a stal typu 1.4401/1.4404 (AISI 316) dla wody o stężeniu chlorków między 200 a 500 mg/l.

Zalecam wykonanie analizy wody wodociągowej stosowanej w instalacji, badanie takie można wykonać w stacjach sanitarno-epidemiologicznych (sanepid) lub specjalistycznych firmach i laboratoriach badawczych.

Jeżeli stężenie chlorków w użytkowanej wodzie było zbyt wysokie to w przeciągu krótkiego okresu czasu mogło dojść do korozji materiału, zwłaszcza w obszarach skraplania się wody (wewnętrzne ścianki zbiorników nad poziomem cieczy), gdzie w wysychającej wodzie stężenie chlorków wzrastało jeszcze bardziej i mogło doprowadzić do przyspieszenia korozji.