Stal nierdzewna do kontaktu z żywnością
Próbuję znaleźć jakieś źródła w Internecie wskazujące (a może lepiej byłoby powiedzieć dowodzące), że AISI304 może być stosowane do kontaktu z żywnością. Czy są do tego podstawy prawne, poza "uznaną praktyką inżynierską"?
Brak jest w normach jednoznacznego stwierdzenia, że do kontaktu z żywnością należy stosować stale nierdzewne, a ich użycie w tej dziedzinie wynika z długoletnich doświadczeń, gdzie wykazały się bardzo dobrą odpornością na szereg czynników korozyjnych stosowanych podczas przetwarzania i transportowania środków spożywczych. Normy nie narzucają konkretnego typu materiału, lecz zastrzegają, jakie wymagania musi on spełnić do kontaktu z żywnością. Dla przykładu w normie „PN-EN 12571 Materiały i wyroby do kontaktu z żywnością, Jednostki transportowe do pojemników cateringowych, zawierających przygotowaną żywność - Termiczne i higieniczne wymagania i badania” w kwestii materiału zleca się, aby materiał zastosowany do budowy pojemników na żywność był odporny na oddziaływanie żywności i na normalne ich użytkowanie, powinien on być w dobrym stanie, być odporny na pękanie, łuszczenie, itd. Materiał nie powinien także przekazywać niepożądanych zapachów, wpływać na smak żywności, nie zmieniać jej barwy lub zanieczyszczać ją., a także nie powinien powodować kontaminacji żywności. Powyższe wymagania spełnia stal nierdzewna. Stale nierdzewne są chętnie wybierane do budowy sprzętu gospodarstwa domowego, mebli dla gastronomii i instalacji przetwórstwa żywności ze względu na wysoką higieniczność powierzchni. Elementy urządzeń i wyposażenie dla gastronomii, przemysłu spożywczego powinno charakteryzować się higienicznym wykonaniem, co oznacza, że ich wykończenie i sposób produkcji odpowiada wszelkim warunkom, jakie nakłada system HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point) na przemysł spożywczy. Powierzchnie ze stali nierdzewnych są łatwe w czyszczeniu, co jest podstawowym wymogiem dla powierzchni mających kontakt z pożywieniem, regulowanych przez normy HACCAP. Sprzęt i instalacje ze stali nierdzewnych są łatwe w utrzymaniu czystości bez konieczności ich demontażu dla czyszczenia. Wykonany z nich sprzęt charakteryzują się także odpowiednimi własnościami mechanicznymi, odpornością na zużycie przez ścieranie i erozję, odpornością na zmęczenie, wytrzymałością, udarnością.
Więcej na ten temat w broszurze: Zastosowanie stali odpornej na korozję w w przemyśle spożywczym.