ładowanie zawartości
EN

Ślady zarysowań 1.4301

18-10-2012

Jaki rodzaj stali użyć z gatunku 1.4301 z zastosowaniem dla celów spożywczych, która byłaby wystarczająco twarda by ślady zarysowań były powierzchowne i mało widoczne. Obserwujemy, iż stosowana blacha jest obecnie zbyt miękka i ślady zarysowań są głębsze.

 

Stal nierdzewna 1.4301 w formie blach występuje w różnym stanie dostawy. Powszechnie stosuje się wykończenia powierzchni 2D (walcowanie na zimno, wyżarzanie i wytrawianie, bez walcowania wygładzającego) i 2B (walcowanie na zimno, wyżarzanie i wytrawianie z walcowaniem wygładzającym). Ponadto stal może być dostarczona w stanie umocnionym przez obróbkę plastyczną 2H - umocnienia powierzchni, np. C500 i C700 (stan miękki 150-250HV), C850, C1000 (stan półtwardy 200-390HV) oraz C1150 i C1300 (stan twardy i bardzo twardy 310-500HV).

Dla ograniczenia estetycznie niekorzystnych zarysowań powierzchni stali nierdzewnej można zastosować inny typ wykończania powierzchni – na przykład powierzchnie szlifowaną typu 2G o szlifie określonym przez producenta, na którym powstające zarysowania będą mniej widoczne (wykończenia szlifowane, szlify bezkierunkowe, specjalne szlifowanie wzorzyste). Dla wyeliminowania zarysowań w zależności od wymaganej wielkości danego materiału można stosować stal w stanie umocnionym – w stanie 2H np. C850 i C1000, która oprócz wyższej wytrzymałości na rozciąganie charakteryzuje się także wyższą twardością. Niestety materiał w tym stanie dostawy nie jest łatwo osiągalny i mogą występować ograniczenia odnośnie wielkości oferowanych produktów. Należy jednak pamiętać, że stal nierdzewna typu 1.4301 jest materiałem plastycznym i raczej miękkim, więc nie należy spodziewać się wysokiej twardości powierzchni takiej jak dla stali o twardej strukturze martenzytycznej lub duplex.

W zależności od wymagań korozyjnych można pokusić się o zastosowanie stali ferrytycznej typu 1.4016 (AISI 430), która wykazuje porównywalną twardość 150-180HV (dla powierzchni w stanie 2D, 2B), lecz niższą odporność korozyjną od stali 1.4301 i jest często stosowana na powierzchnie blatów roboczych w gastronomii i przemyśle spożywczym. Kolejna opcja to zastosowanie droższej, ale bardziej wytrzymałej, twardej i odpornej korozyjnie stali nierdzewnej typu duplex np. 14462, która jest stosowana w przemyśle spożywczym na elementy będące w kontakcie z wysoko korozyjnymi substancjami spożywczymi.