Stal 304 vs 202
Powszechnie stosuje się do produkcji zlewozmywaków stalowych stali 304. I tu moje pytanie czy stal 202 też się do tego nadaje i ewentualnie czy jakość zlewozmywaków przez użycie stali 202 będzie gorsza czy może nie będzie miała wpływu na jakość i właściwości użytkowe zlewozmywaków?
Do produkcji zlewozmywaków od dawna stosuje się stale austenityczne typu AISI 304 (EN 1.4301), jednak w ostatnich latach istnieje silny trend związany z poszukiwaniem tańszych zamienników tego gatunku. Stale austenityczne w składzie chemicznym zawierają pewien udział niklu, którego cena znacznie się wacha, co powoduje wyższą cenę ora niestabilność cenową tego typu gatunków. Na rynku istnieją od dawna gatunki ferrytyczne, takie jak AISI 430 (EN 1.4016), które z powodzeniem zastępują stal austenityczna w zastosowaniach domowych, gdzie wymagana jest tłoczność oraz odporność korozyjna. Stale ferrytyczne są tańsze od austenitycznych i w wielu zastosowaniach ich odporność korozyjna jest wystarczająca, aby zastąpić stopy austenityczne. W Europie dominuje trend zastępowania stali austenitycznych tańszymi gatunkami ferrytycznymi, natomiast w Stanach Zjednoczonych oraz Azji, coraz częściej stosuje się stale austenityczne chromowo – niklowo – manganowe (takie jak AISI 202). W tej grupie stopów pewien udział niklu zastąpiono dodatkiem manganu, co powoduje obniżenie ceny gatunku przy zachowaniu zbliżonych własności antykorozyjnych do stali austenitycznych chromowo – niklowych. Popularnym przedstawicielem tej grupy stali jest gatunek AISI 202 (EN 1.4372). Stale tego typu są najbardziej popularne w USA, gdzie od wielu lat stosuje się je na elementy głęboko tłoczone m.in. zlewy kuchenne. W porównaniu do stali AISI 304 stal AISI 202 wykazuje zbliżona podatność na formowanie oraz własności fizyczne i mechaniczne. Jednak pod względem odporności korozyjnej jest zbliżona – nieco wyższa do stali ferrytycznej typu AISI 430, a niższa od odporności stali AISI 304, lecz wystarczająca do zastosowań wewnętrznych takich jak zlew kuchenny. Wytrzymałość stali AISI 202 jest nawet wyższa od stali AISI 304 i AISI 430.
Podsumowując, stal AISI 202 z powodzeniem może być stosowana, jako alternatywa dla stali austenitycznej AISI 304 oraz ferrytycznej AISI 430 w zastosowaniu na głęboko tłoczone zlewy kuchenne, gdzie będzie wykazywać dobrą odporność korozyjną oraz własności mechaniczne i użytkowe.