Czy stal 1.4510 nadaje się do kucia.
Chciałbym się dowiedzieć czy stal 1.4510 nadaje się do kucia?, Czy po kuciu koniczne jest wyżarzanie?
Stal nierdzewna 1.4510 (X6CrTi17) to stabilizowany tytanem gatunek stali ferrytycznej. Gatunek ten z powodzeniem można kształtować na gorąco – np. przez kucie, pamiętając, że temperatura obróbki powinna mieścić się w zakresie 1100-850°C i zwykle prowadzi się ją w górnych wartościach temperatury w tym zakresie, powyżej 1010°C z chłodzeniem na powietrzu. W przypadku gatunków niestabilizowanych istnieje ryzyko wydzielania się węglików chromu na granicach ziarn podczas chłodzenia, co prowadzi do znacznego obniżenia odporności korozyjnej. W celu przeciwdziałania temu zjawisku po procesie formowania na gorąco konieczne jest wyżarzanie stali w temperaturze między 770 a 830°C z chłodzeniem w wodzie lub na powietrzu. Wydzielaniu węglików chromu można także zapobiegać, przez szybkie chłodzenie z temperatury obróbki na gorąco. Stal powinna być szybko chłodzona w zakresie temperatury 550-400°C, aby przeciwdziałać kruchości 475°C. Gatunek 1.4510 nie jest wrażliwy na korozję międzykrystaliczną wywołaną wydzielaniem węglików chromu, ale po obróbce plastycznej na gorąco wykonanie wyżarzanie wpłynie na ujednorodnienie struktury stali. Generalnie po wszystkich procesach obróbki plastycznej na gorąco nierdzewnych stali ferrytycznych zaleca się wykonanie wyżarzania wraz z trawieniem i pasywacją powierzchni dla przywrócenia własności mechanicznych (w wyniku wyżarzania) i odporności korozyjnej powierzchni (przez wytrawianie i pasywację).