ładowanie zawartości
EN

Stal typu 304 i typu 316 w urządzeniach kuchennych

01-04-2015

Mam pytanie odnośnie stali 304 i 316. Czy urządzenia do wyciskania soku zbudowane z tych materiałów utleniają soki, powodując utratę witamin i minerałów? Czy może są to typy stali neutralne biologicznie?

 

Stale nierdzewne w tym gatunki austenityczne (AISI 304, 316) nie reagują z sokami. To znaczy zarówno soki nie wywołują ich korozji jak i stale nierdzewne nie wpływają na własności organoleptyczne przetwarzanych napojów. Z tego względu stale nierdzewne są powszechnie stosowane w przetwórstwie napojów i żywności na skale przemysłową jak i w sprzęcie gospodarstwa domowego. Inne materiały metalowe np. stopy miedzi, aluminium lub stopy żelaza mogą wchodzić w reakcje z kwasami zawartymi w sokach co powoduje korozję tych materiałów.

Obszerne opracowanie na temat zastosowania stali nierdzewnych w przemyśle spożywczym znajduje się w broszurze Euro-Inox pt.”Zastosowanie stali odpornej na korozję w przemyśle spożywczym”, która jest dostępna do pobrania w dziale publikacje.