PL
EN

Możliwość stosowania stali 1.4372 do celów spożywczych

Możliwość stosowania stali 1.4372 do celów spożywczych

Możliwość stosowania stali 1.4372 do celów spożywczych

Chciałem zapytać odnośnie możliwości zastosowania stali 1.4372 (AISI 201) do celów spożywczych. Wszak w artykule http://www.stalenierdzewne.pl/826/s201-a-s304-w-instalacjach-ogrzewania-centralnego-domow przeczytałem, że stal ta nie jest stosowana w kontakcie z pożywieniem lub wodą pitną. Niektórzy producenci rozdzielaczy wody użytkowej stosują jednak tą stal i mają na to Atesty PZH.
Proszę o informację czy źle zrozumiałem artykuł – czy nie można jej stosować z powodu posiadanych przez nią właściwości czy też nie jest stosowana ze względów ekonomicznych?
Do tej pory rozumiałem że „nie powinno się” ale w artykule http://www.stalenierdzewne.pl/1040/stal-nierdzewna-do-celow-spozywczych-musi-miec-dodatkowe-atesty przeczytałem, że stale nierdzewne (jak rozumiem wszystkie) nadają się do kontaktu z pożywieniem co przeczy temu co czytałem wcześniej.

 

 

Stal austenityczna Cr-Mn typu 1.4372 (AISI 201), tak jak wszystkie stale nierdzewne są a priori dopuszczone do kontaktu z żywnością. Oznacza, to, że w kontakcie z produktami spożywczymi nie wydzielają nadmiernej ilości metali (chrom, nikiel, żelazo, etc.), nie wpływają na smak przetwarzanych potraw i zachowują higieniczność powierzchni.

Należy pamiętać, że produkty spożywcze same w sobie mają różne oddziaływanie korozyjne. Niektóre z nich nie wywołują korozji, a niektóre np. wysoko solone produkty, ocet, keczup, sos sojowy są silnie korozyjne (zawierają chlorki niszczące warstwę pasywną na stali). W zależności od stali, nawet dla gatunków Cr-Ni (1.4301, 1.4401) mogą wywołać zjawiska korozji i wymagają użycia bardziej odpornych na korozję stali duplex do budowy zbiorników procesowych, instalacji spożywczych. W tym kontekście regały magazynowe do składowania produktów suchych z powodzeniem mogą być wykonane z gatunku 1.4372. Będą zachowywać higieniczność powierzchni wymaganą przy przetwórstwie żywności i odporność korozyjną. Natomiast blaty robocze z takiej stali, na których będzie przetwarzana żywność mogą już nie zapewnić wymaganej odporności korozyjnej. Zastosowanie stali austenitycznej Cr-Mn typu 1.4372 (AISI 201) w przemyśle spożywczym ogranicza się do wytwarzania elementów meblowych, szaf do składowania, itd. Nie zaleca się natomiast jej stosowania do bezpośredniego kontaktu z żywnością w rozumiani zastosowania np. na stały robocze lub przechowywanie wody pitnej [1]. Wynika to ze słabej odporności korozyjnej w porównaniu do klasycznych stali Cr-Ni (1.4301, 1.4401). Trwałość danej aplikacji będzie także zależna od specyficznych warunków pracy.

Rozdzielacz wody w instalacji wodociągowej pracuje przy stały przepływie wody, co sprzyja odporności korozyjnej stali nierdzewnej. Ponadto woda wodociągowa zawiera mało chlorków. Dodatkowo zwiększa się odporność korozyjną stali w takich elementach przez zastosowanie gładkiego, polerowanego wykończenia powierzchni. Z tego względu stal 1.4372 może sprostać warunkom pracy instalacji wodociągowej. Inaczej będzie w aplikacji, gdzie woda porusza się wolno lub jest w stagnacji, wtedy gatunek 1.4372 może korodować, szybciej niż klasyczne stale Cr-Ni 1.4301, 1.4404. Kolejna kwestia to okres na jaki producent udziela gwarancji na swój wyrób.

Atest PZH potwierdza nie sam materiał, który a priori jest przydatny do kontaktu z żywnością, wodą pitną tylko gotowy wyrób z niej wytworzony. W ten sposób kontroluje się czy na etapie jego wytwarzania producent nie pogorszył własności materiałowych w kontekście kontaktu z żywnością. Np. nie zastosował obroki chemicznej środkami, które mogłyby w przyszłości wydzielać się do pożywienia.

 

Literatura

[1]. RONALD H. SCHMIDT i inni, Characteristics of Food Contact surface materials: stainless steel, Food Protection Trends, Vol. 32, No. 10, Pages 574–584, https://www.foodprotection.org

Podobne wpisy