PL
EN

Gatunek stali do produkcji sztućców

Gatunek stali do produkcji sztućców

Czy prawdą jest, że produkcja noży (w zestawie sztućców) wymaga innej technologii niż widelec, łyżka, łyżeczka? Czy noże wykonane ze stali 18/10 będą spełniały swoja funkcje równie dobrze jak noże wykonane ze stali 18/0 i w związku z tym czy rekomenduje się konkretny rodzaj stali do produkcji noży?

Sztućce ze stali nierdzewnej wytwarza się zarówno ze stali ferrytycznych jak i austenitycznych a profesjonalne noże ze stali martenzytycznych. W zależności od typu zastosowanej stali wytwarzanie sztućców będzie wymagać innej obróbki kształtowania oraz obróbki cieplnej. Stale austenityczne są dostarczane w stanie po przesycaniu, a stale ferrytyczne w stanie wyżarzonym. Stale tych typów są kształtowane w takim stanie obróbki cieplnej.

Stale martenzytyczne są obrabiane, kształtowane w stanie wyżarzonym, w którym są „miękkie” i łatwe w obróbce. Następnie po uzyskaniu odpowiedniego kształtu finalnego elementu są kolejno poddawane obróbce cieplnej, która nadaje finalne własności mechaniczne. Stale martenzytyczne poddaje się hartowaniu i odpuszczaniu w celu uzyskania odpowiednich własności mechanicznych. Połączone procesy hartowania i odpuszczania zapewniają uzyskanie wysokiej twardości i wytrzymałości stali martenzytycznej.

Obecnie zestawy sztućców coraz częściej wytwarza się w całości ze stali ferrytycznych (zawierających tylko chrom), które są tańsze od austenitycznych (typu 18%Cr, 10%Ni). Przykładowo stosowanymi gatunkami są stale typu 1.4512 (AISI 409) i 1.4016 (AISI 430).

 

Podobne wpisy