Problemy z rdzewieniem garnków nierdzewnych
Powodem kontaktu są rdzewiejące garnki nierdzewne. 5 garnków tego samego producenta o różnych wielkościach 0.5, 1.2 ,1.5, 2.1 i 3.8L Producent King Hoff. Sprzedawca w opisie produktu pisze, że wykonane z "wysokiej jakości stali nierdzewnej", nie podaje jednak jej składu czyli zawartości chromu i niklu. Wewnętrzna strona garnków (ścianki i dno) nie jest wypolerowana - jest matowa i widać kręgi powstałe w procesie produkcyjnym toczenia czy frezowania. Po dwóch gotowaniach jajek w czystej wodzie, w garnkach 1.5, 2.1L wyszły na dnie szare plamki i czarne wżery. W garnku 3.8L to samo ale po gotowaniu ziemniaków. Szarych plamek nie da się umyć płynem do naczyń (Fairy) ale daje 6% octem z jabłek albo sokiem z cytryny. Czarnych wżerów nie da się umyć płynem do naczyń, 6% octem z jabłek ani sokiem z cytryny. Mniejsze garnki 0.5 i 1.2L były kilka razy częściej używane z podgrzewaniem np. zupy ogórkowej i wyszły tylko szare plamki bez wżerów, które łatwo daje się usunąć 6% octem z jabłek lub sokiem z cytryny. Wg mnie większe garnki są wykonane z innej (gorszej) stali niż mniejsze i są gorzej albo inaczej wypolerowane.
1. Jaką stal nierdzewną można określić jako wysoko jakościową, jaki ona powinna mieć skład?
2. Czy da się pobrać próbki i stwierdzić skład stali z garnków rdzewiejących i nie rdzewiejących?
3. Czy po 2 gotowaniach jajek w czystej wodzie tak powinna zachowywać się wysokiej jakości stal nierdzewna?
Dla porównania mam kilka innych garnków innych producentów gdzie producent nie chwali się wysokiej jakości stalą nierdzewną a informuje, że zostały wykonane ze stali nierdzewnej 18/10. I w tych garnkach problem wżerów nie występuje.
W odpowiedzi na zaistniały problem:
Jaką stal nierdzewną można określić jako wysokiej jakości i jaki powinna mieć skład?
Termin "wysokiej jakości" to termin marketingowy; każda stal nierdzewna powinna mieć odpowiednią jakość. Najczęściej stosowana stal nierdzewna do garnków to 18% chromu i 10% niklu (AISI 304/304L, w europejskich normach gatunki 1.4301/1.4307). Tego typu stal oznaczana jest jako 18/10. Garnki z takiej stali powinny długo pozostawać wolne od przebarwień i korozji.
Gatunkiem o jeszcze wyższej odporności korozyjnej jest AISI 316/316L (1.4401/1.4404), używany w bardzo drogich zestawach garnków renomowanych producentów, takich jak Zepter. Są one droższe, ponieważ oprócz wyższej jakości stali, stosuje się w nich grubszy materiał.
Czy da się pobrać próbki i stwierdzić skład stali z garnków rdzewiejących i nierdzewiejących?
Bez zniszczenia garnków nie można pobrać próbek do dokładnych badań składu chemicznego. Można jednak znaleźć firmę posiadającą przenośny spektroskop typu XRF, często używany w firmach zajmujących się zbiórką odpadów metalowych. To urządzenie może nieinwazyjnie określić skład chemiczny stali z dużą dokładnością, w tym zawartość chromu i niklu, które wpływają na odporność korozyjną stali nierdzewnej.
Czy po 2 gotowaniach jajek w czystej wodzie tak powinna zachowywać się wysokiej jakości stal nierdzewna?
Dobrej jakości garnek ze stali typu 18/10 nie powinien się przebarwić po dwóch gotowaniach. Jednak stal o niższym udziale chromu i niklu może mieć skłonność do przebarwień i korozji w środowisku bogatym w chlorki (np. podczas gotowania jajek z solą). Proszę sprawdzić instrukcję obsługi garnków, czy producent podał informacje dotyczące gatunku stali lub zalecenia odnośnie do użytkowania.
Nie miałem styczności z produktami wymienionej firmy, ale zestaw trzech garnków za 200 zł sugeruje, że nie należy oczekiwać wysokiej trwałości. Jest to moje subiektywne zdanie na temat relacji ceny do jakości wyrobu.