Który gatunek stali nierdzewnej jest bardzo miękki
Czy możecie polecić jakiś gatunek stali nierdzewnej, który jest bardzo miękki?
W grupie stali nierdzewnych można wskazać gatunki austenityczne jak i ferrytyczne charakteryzujące się niską twardością. Generalnie takie, które będą zawierać niższy poziom pierwiastków stopowych (wszystkich) i niewielki dodatek węgla będą bardziej miękkie niż gatunki wysokostopowe. Stale austenityczne w porównaniu do ferrytycznych mają większą skłonność do umacniania się pod wpływem zgniotu. Z tego względu stale austenityczne pomimo początkowej porównywalnej twardości do ferrytycznych mogą okazać się twardsze.
Gatunki o najniższej twardości w stanie dostawy – ferrytyczne, wg danych producentów to np.: 1.4000 (73 HRB), 1.4512 (73HRB), 1.4510 (74 HRB), 1.4016 (79 HRB), 1.4003 (80 HRB). Gatunki austenityczne np.: 1.4301/1.4307 (88 HRB)
Twardość stali będzie też zależna of samej formy produktu – blacha, pręt, samej grubości wyrobu oraz stanu dostawy. Materiał po walcowaniu na gorąco będzie wykazywać niższą twardość niż cienka zimnowalcowana blacha. Generalnie można uogólnić i przyjąć, że gatunek ferrytyczny 1.4512 wykazuje twardość w zakresie (140-180HB, czyli 78-89HB), gatunek 1.4016 (150-200HB, 80-93HRB), gatunki austenityczny 1.4301/1.4307 (160-210HB, 84-95 HB). Typowa wartość mieści się w połowie podanego zakresu.
Zamawiając wyroby stalowe można z dostawcą skonsultować typowe wartości twardości podawane standardowo na certyfikatach materiałowych danego gatunku i wybrać materiał i stan dostawy o najniższej twardości.