Sztućce ze stali nierdzewnej typu 201
Proszę o informację: czy sztućce wykonane ze stali niedrzewnej typu 201 można uznać za wyrób dobrej jakości, dotychczas spotykałam się z wyrobami oznaczonymi 18/10. Cena jest atrakcyjna stąd moje wątpliwości.
Stale serii AISI 201 wg norm amerykańskich zasadniczo charakteryzują się niższą odpornością korozyjną od stali 18/10, co jest związane z obniżeniem w nich składzie drogiego niklu na rzecz tańszego dodatku manganu. Z tego względu cena tych stali jest niższa. Klasyczne stale nierdzewne stosowane na sztućce to stale zawierające 18% chromu, 8-10% niklu typu AISI 304, czyli popularnie oznaczane przez producentów sprzętu kuchennego jako 18/10. W standardowych warunkach użytkowania sztućców nie powinno być różnicy między tymi stalami. W pewnych warunkach mogą jednak szybciej pojawić się problemy w przypadku częstego mycia w zmywarkach wyrobów ze stali serii 201 (nie jest to reguła dla tych stali), podobnie jak dla noży kuchennych, które są wykonane z bardziej wytrzymałej, ale mniej odpornej na korozję stali martenzytycznej niż gatunki 18/10.
Podsumowując zestaw ze stali typu 201 można uznać za nieznacznie gorszy pod względem składu chemicznego zastosowanej stali, która w normalnych warunkach użytkowania będzie działać tak samo dobrze jak 18/10. Niższa cena zestawu sztućców wynika z tańszego materiału wsadowego do ich produkcji, ale nie determinuje niższej jakości użytkowej samego wyrobu.