ładowanie zawartości
EN

Stal nierdzewna 304 jako kiełkownica do nasion

29-01-2018

Witam, szukałem odpowiedzi na państwa stronie, ale nadal nie jestem pewien w związku z tym postanowiłem zapytać. Chcę wykorzystać stal nierdzewną 304 jako kiełkownicę do nasion, które później zamierzam spożyć. Zastanawia mnie czy taka stal może wejść w reakcję z kiełkami. Ogólną odpowiedź znalazłem tutaj http://www.stalenierdzewne.pl/1060/odpornosc-korozyjna-stali-nierdzewnych-w-kwasach-mineralnych i wydaje mi się, że chyba nie powinno, ale nadal nie jestem pewien. Dodatkowo chciałem wykorzystać ocet spirytusowy lub jabłkowy do czyszczenia tego metalu, ale tutaj również nie jestem pewien czy mogę, bo jest napisane, że "(z wyjątkiem wrzącego lodowatego kwasu octowego)," i nie jestem pewien co to oznacza. W związku z tym chciałem spytać o to w jaki sposób mógłbym sprawdzić, czy metal wszedł w jakąś reakcję? Czy będzie to widać gołym okiem? Czy raczej tylko można to sprawdzić poprzez zawartość pierwiastków w kiełkach?

 

Stale nierdzewne typu AISI 304 są stosowane na siatki do kiełkowania nasion, w formie blach perforowanych też są stosowane na różnych etapach obróbki nasion. Z powodzeniem można więc ją zastosować w podanej aplikacji. Oprócz składu chemicznego stali na odporność korozyjną wpływa jej wykończenie powierzchni. Powierzchnia bardziej polerowana będzie odporniejsza na korozję od szlifowanej grubym ziarnem. Odnośnie czyszczenia stali nierdzewnej, to można użyć octu w normalnym stężeniu lub rozcieńczonym wodą w stosunku 1/1. Taką technikę stosuje się do czyszczenia elementów wyposażenia kuchennego ze stali nierdzewnej. Po czyszczeniu powierzchnię należy dobrze wytrzeć do sucha miękką szmatką lub papierowym ręcznikiem. Jeżeli nie jest to aplikacja dekoracyjna zawsze po czyszczeniu powierzchnie stali lepiej spłukać bieżącą wodą – może pozostawić smugi, ale zmyje pozostałości kwaśnego octu z powierzchni i nie dojdzie do zakwaszenia gleby, kiełków będących w kontakcie z tak czyszczona stalą. Ocet jest dla stali nierdzewnej niebezpieczny, jeżeli będzie mieć z nim kontakt przez długi okres czasu, np. plama z octu, musztardy, dresingu do sałatki lub silnie solonych produktów, co po długim czasie kontaktu może doprowadzić do jej zmatowienia – oznaka lekkiej powierzchniowej korozji. Niebezpieczne jest połączenie kwasu octowego z produktami zawierającymi wysokie stężenie soli, gdzie chlorki zawarte w soli przyczyniają się do korozji wżerowej stali nierdzewnej. Lodowaty kwas octowy to kwas stężony 100% nie zawierający wody, stosowany w przemyśle spożywczym. Ocet to wodny roztwór kwasu octowego, zwykle 6 lub 10%.

Podsumowując, do podanej aplikacji z powodzeniem można użyć stali typu AISI 304. W zależności od przewidywanej częstotliwości czyszczenia elementów z jak najgładszym wykończeniem powierzchni, np. polerowanych na lustro, co dodatkowo zwiększa odporność korozyjną jeżeli powierzchnia będzie rzadko czyszczona. Czyszczenie można wykonać z użyciem octu lub rozwodnionego octu i spłukać wodą.