Z jakiej stali nierdzewnej wykonuje się zbiorniki do przechowywania mleka?
Do takich zastosowań najczęściej wykorzystywane są stale odporne na korozję o strukturze austenitycznej. Stale tej grupy charakteryzują się dobrą odpornością na korozję w połączeniu z dobrą podatnością na kształtowanie – podatność na głębokie tłoczenie, co jest ważnym czynnikiem w produkcji wytłaczanych zbiorników na produkty spożywcze. Do budowy zbiorników służących do przechowywania mleka (rys. 1) zaleca się zastosowanie gatunków podanych w tablicy 1. Gatunek o numerze EN 1.4301 (X5CrNi18–10) AISI 304 jest najpopularniejszy do takich zastosowań. W przypadku bardziej agresywnych środowisk (chlorki, siarczki) – na przykład przechowywanie wina, solonego pożywienia, dżemów, pektyny, itd. zaleca się gatunek o numerze EN 1.4404 (X2CrNiMo17–12–2) AISI 316L.
Tablica 1
Wykaz odpowiedników gatunków austenitycznych stali odpornych na korozję według PN-EN, AISI i PN
Rys. 1. Zbiorniki do przechowywania mleka ze stali nierdzewnej typu AISI 304 [2]
Literatura
[1]. Stainless Steel in the Food and Beverage Industry, Materials and Applications Series, Volume 7, Euro Inox 2006
[2]. Kadam Dairy Equipments, http://www.indiamart.com/kadamdairy/index.html