ładowanie zawartości
EN

Stal do kontaktu z roztworami NaCl oraz NaCl w formie kryształków

12-01-2011

Jaką stal należy użyć do kontaktu z roztworami NaCl oraz NaCl w formie kryształków? Proces polega na obróbce czyszczeniu jelit spożywczych solą NaCl.

Wyposażenie dla ubojni trzody i bydła, drobiu, patroszenia ryb oraz urządzenia i meble gastronomiczne wytwarza się najczęściej ze stali nierdzewnej typu EN 1.4301 (AISI 304). Zastosowanie tego gatunku jest najbardziej ekonomiczne, choć pod względem odporności korozyjnej ustępuje on stali typu EN 1.4401 (AISI 316). Sól spożywcza jest jednym z groźniejszych związków dla stali nierdzewnej, ponieważ w wyniku długotrwałego oddziaływania powoduje jej korozję wżerową.

W przypadku urządzeń i wyposażenia ubojni ryzyko korozji wżerowej od kontaktu z solą jest zminimalizowane dzięki bardzo częstemu zmywaniu i płukaniu wszystkich powierzchni roboczych ze stali nierdzewnej, co zapobiega stagnacji na jej powierzchni soli i rozwojowi wżerów.

Na elementy urządzeń dla zakładów mięsnych mające kontakt z roztworami NaCl należy, więc stosować minimum gatunek EN 1.4301, a w przypadku długotrwałego kontaktu z takimi roztworami gatunek o wyższej odporności korozyjnej EN 1.4404.

 

 

Literatura
[1]. Producent wyrobów ze stali nierdzewnej dla zakładów branży spożywczej PPHU NIRO-TECH , www.nirotech.pl