Odporność korozyjna stali nierdzewnej 304 OH181N9
Przeczytałem materiał na temat korozji stali nierdzewnej w środowisku chloru i doprowadził on mnie w ślepą uliczkę. Mianowicie byłem zdecydowany na zakup zbiornika na ciepłą wodę użytkową (tzw. bojler) ze stali nierdzewnej 304 OH181N9 gdyż sprzedawca zachwalał jego niezawodność i długowieczność mówiąc, że on nie przerdzewieje. Moje pytanie brzmi czy chlor zawarty w wodzie wodociągowej przyspieszy korozję takiego zbiornika czy może jego stężenie jest na tyle małe, że nie ma sie, czym przejmować i zbiornik taki rzeczywiście wytrzyma o wiele dłużej niż klasyczny ze zwykłej stali?
Zbiorniki na ciepłą wodę użytkową (c.w.u.) wytwarza się głównie ze stali nierdzewnej gatunku 304 OH181N9 (EN 1.4301). Jest to materiał, który spełnia wymagania eksploatacji w środowisku wody pitnej i nie będzie w normalnych warunkach ulegać korozji. Stal wymienionego gatunku stanowi najbardziej optymalny wybór pod względem zapewnia długotrwałej bezawaryjne eksploatacji urządzenia oraz dobrej jakości i higieniczności przechowywanej i podgrzewanej wody.
Odnośnie chloru zawartego w wodzie to jego stężenie w normalnych warunkach nie spowoduje korozji tego gatunku. Skład wody pitnej i dopuszczalne stężenie chlorków jest określone za pomocą odpowiednich przepisów i dla standardowych warunków eksploatacji z powodzeniem można stosować stal typu EN 1.4301. Oczywiście mogą istnieć wody o wyższym stężeniu jonów chlorkowych (tablica 1), ale nie są to warunki standardowe i wtedy zleca się stosowanie gatunków stali nierdzewnej o wyższej odporności korozyjnej. Podwyższone stężenie chlorków może występować w szczególnych instalacjach przemysłowych lub na danym terenie, ale wtedy fakt ten jest dobrze znany i uwzględniany podczas doboru materiałów na elementy instalacji wodnych.
Podsumowując, chlor zawarty w wodzie pitnej w normalnych warunkach eksploatacji nie stanowi problemu dla stali nierdzewnej i nie wpływa na skrócenie czasu jej eksploatacji. Wybór bojlera ze stali nierdzewnej jest z pewnością lepszym i nowocześniejszym rozwiązaniem niż bojler ze zwykłej stali węglowej. Stal nierdzewna w porównaniu do stali węglowej zapewnia zdecydowanie dłuższy czas bezawaryjnej eksploatacji bojlerów c.w.u oraz bardziej higieniczne warunki jej podgrzewania i magazynowania (mniejszy osad, brak produktów korozji, wolniejszy rozwój bakterii, itd.).
Tablica 1
Zastosowanie różnych gatunków stali nierdzewnych w zależności od stężenia chlorków w wodzie
Stężenie chlorków
|
Gatunek stali
|
<200 ppm
|
AISI 304 (EN 1.4301), AISI 304L (EN 1.4307), AISI 316L (EN 1.4404)
|
200 - 1000 ppm
|
AISI 316L (EN 1.4404), duplex 2205 (EN 1.4462)
|
1000 - 3600 ppm
|
duplex 2205 (EN 1.4462), wysokostopowe stale austenityczne z 6% dodatkiem Mo (EN 1.4547, EN 1.4539), wysokostopowe stale duplex (EN 1.4529, EN 1.4565)
|
>3600 ppm i woda morska
|
wysokostopowe stale austenityczne z 6% dodatkiem Mo (EN 1.4547, EN 1.4539), wysokostopowe stale duplex (EN 1.4529, EN 1.4565)
|
Literatura
[1]. P.Cutler, Stainless steels and drinking water around the world, Nickel Institute, http://www.nickelmagazine.org/