ładowanie zawartości
EN

Gatunek stali do produkcji sztućców

05-03-2012

Czy prawdą jest, że produkcja noży (w zestawie sztućców) wymaga innej technologii niż widelec, łyżka, łyżeczka? Czy noże wykonane ze stali 18/10 będą spełniały swoja funkcje równie dobrze jak noże wykonane ze stali 18/0 i w związku z tym czy rekomenduje się konkretny rodzaj stali do produkcji noży?

Sztućce ze stali nierdzewnej wytwarza się zarówno ze stali ferrytycznych jak i austenitycznych a profesjonalne noże ze stali martenzytycznych. W zależności od typu zastosowanej stali wytwarzanie sztućców będzie wymagać innej obróbki kształtowania oraz obróbki cieplnej. Stale austenityczne są dostarczane w stanie po przesycaniu, a stale ferrytyczne w stanie wyżarzonym. Stale tych typów są kształtowane w takim stanie obróbki cieplnej.

Stale martenzytyczne są obrabiane, kształtowane w stanie wyżarzonym, w którym są „miękkie” i łatwe w obróbce. Następnie po uzyskaniu odpowiedniego kształtu finalnego elementu są kolejno poddawane obróbce cieplnej, która nadaje finalne własności mechaniczne. Stale martenzytyczne poddaje się hartowaniu i odpuszczaniu w celu uzyskania odpowiednich własności mechanicznych. Połączone procesy hartowania i odpuszczania zapewniają uzyskanie wysokiej twardości i wytrzymałości stali martenzytycznej.

Obecnie zestawy sztućców coraz częściej wytwarza się w całości ze stali ferrytycznych (zawierających tylko chrom), które są tańsze od austenitycznych (typu 18%Cr, 10%Ni). Przykładowo stosowanymi gatunkami są stale typu 1.4512 (AISI 409) i 1.4016 (AISI 430).