ładowanie zawartości
EN

Stal nierdzewna i sól kuchenna

28-02-2013

Proszę o informację czy stal 304 jest odporna na korozję w przypadku kontaktu z solą kuchenną o wilgotności do 12%. Technologia łączenia elementów w/w stali to spawanie.

 

Stale nierdzewne, w tym austenityczna typu AISI 304, nie ulęgają korozji w bezpośrednim kontakcie z czystą solą kuchenną (chlorek sodu NaCl). Stale nierdzewne z powodzeniem są stosowane na elementy mające bezpośredni kontakt z solą kuchenną a garnki i inne naczynia kuchenne wytwarzane ze stali nierdzewnej nie ulęgają korozji w kontakcie z NaCl. Zawsze zachodzi ryzyko wystąpienia korozji wżerowej w naczyniach stosowanych do gotowania, zwłaszcza podczas dodawania soli do zimnej wody w trakcie gotowania. Może to doprowadzić do nadmiernego wzrostu stężenia soli i zbyt dużej obecności jonów chlorków niebezpiecznych dla stali nierdzewnej. Z tego względu podczas gotowania wody zaleca się dodawać sól dopiero do gotujących się płynów, co powoduje szybkie rozpuszczenie soli i nie wywoła korozji wżerowej stali nierdzewnej. Kontakt z czystą solą kuchenną, w postaci kryształków soli, przy niskiej wilgotności (12%), nie wpłynie negatywnie na zjawiska korozyjne stali nierdzewnej, choć należy pamiętać, że nawet niewielki udział fazy płynnej w obecności soli doprowadzi do rozpuszczenia jej i powstania nadmiernego stężenia jonów chlorków, które uszkadzają warstwę pasywną stali nierdzewnej.