Noże ze stali nierdzewnej
Potrzebuję wykonać nóż do cięcia ziół, o zakrzywionym w łuk kształcie ostrza. Jeden nóż będzie posiadał 2 ostrza. Nóż przeznaczony będzie jako podarunek-gadżet w ilości 50 sztuk. Więc nie jest to produkcja, a raczej manufaktura. W każdym razie mam rozbieżne opinie n.t. możliwości wykonania takiego ostrza ze stali nierdzewnej bez hartowania. Jedne opinie mówią, że konieczne jest hartowania, inne, że nie ma potrzeby i wystarczy twarda stal. Nie chcę hartować ostrza, ze względu na niski budżet projektu. Na samo pojedyncze ostrze przeznaczone jest ok. 15-18 zł brutto. Długość ostrza max 150mm, szerokość max 50mm. W każdym razie nie wiem też jak z ostrzeniem takiej bardzo twardej stali? Jaki gatunek byłby najlepszy bez hartowania? Jeśli Posiadacie Państwo firmę, która podejmie się kompleksowego wykonania takiego ostrza, a najlepiej z możliwością wykonania do tego drewnianej rączki to jestem otwarty.
Noże ze stali nierdzewnej można wytwarzać z różnych gatunków stali: austenitycznych, ferrytycznych, martenzytycznych w zależności od wymaganej twardości i przeznaczenia. Najtwardsze i odporne na ścieranie będą noże wytwarzane ze stali martenzytycznej kolejno ze stali ferrytycznej i austenitycznej. W zależności od typu zastosowanej stali wytwarzanie sztućców będzie wymagać innej obróbki cieplnej i kształtowania. Stale austenityczne są dostarczane w stanie po przesycaniu, a stale ferrytyczne w stanie wyżarzonym. Stale tych typów są kształtowane w takim stanie obróbki cieplnej. Stale martenzytyczne są obrabiane, kształtowane w stanie wyżarzonym, w którym są „miękkie” i łatwe w obróbce. Następnie po uzyskaniu gotowego kształtu elementu są kolejno poddawane obróbce cieplnej. Stale martenzytyczne poddaje się hartowaniu i odpuszczaniu w celu uzyskania odpowiednich własności mechanicznych. Połączone procesy hartowania i odpuszczania zapewniają uzyskanie wysokiej twardości i wytrzymałości stali martenzytycznej.
Generalnie profesjonalne noże oraz wszystkie odpowiedzialne narzędzia tnące wytwarza się z martenzytycznych stali nierdzewnych, które wymagają obróbki cieplnej. Noże kuchenne (sztućce) wytwarza się także ze stali nierdzewnych ferrytycznych, które w tym zastosowaniu będą spełniać podstawowe własności. Gatunki ferrytyczne nie wymagają obróbki cieplnej hartowania i odpuszczania. Obecnie coraz częściej całe komplety sztućców wytwarza się ze stali ferrytycznych (zawierających tylko chrom), które są tańsze od austenitycznych i nie wymagają obróbki cieplnej jak stale martenzytyczne. Na noże ze stali ferrytycznych stosuje się np. gatunki 1.4512, 1.4016.