ładowanie zawartości

Stal nierdzewna o twardości min 55HRC

28-06-2017

Proszę o pomoc w dobraniu gatunku stali nierdzewnej, z której ma być wykonana tuleja pod uszczelnienia wargowe. Warunkiem producenta uszczelnień jest stal o twardości min. 55HRC. W ramach testu wykonaliśmy w zakładzie tuleje ze stali 304. Niestety tuleja pracowała tylko 30min ze względu na wytarcie przez uszczelnienie rowków, przez które wyciekła ciecz, czego zresztą się można było spodziewać. Myślałem o doborze stali o strukturze martenzytycznej i obrobić ja cieplnie, lecz boję się o jej nierdzewność gdyż ma ona pracować w środowisku mydła w płynie i pasty BHP. Proszę o pomoc w doborze materiału lub ew. możliwości naniesienia powłoki, która spełniałaby wymagania opisane powyżej.

 

 

W podanym zastosowaniu można zastosować stale martenzytyczne. W tej grupie stali dostępne są gatunki o stężeniu chromu od 13 do 18% wraz z dodatkiem molibdenu, które charakteryzują się dobrą odpornością korozyjną w środowiskach cieczy [1]. Znajdują zastosowanie na narzędzia tnące, noże, elementy pomp pracujące w stałym zanurzeniu w cieczach oraz wiele innych. Wymaganą twardość mogą zapewnić gatunki np: 1.4116 – 51-54HRC, 1.4125 – 57-58HRC, 1.4112 – 55-60HRC a sam wybór to kwestia dostępności i oczekiwanej maksymalnej twardości po obróbce cieplnej [2]. Producencie martenzytycznych stali nierdzewnych publikują charakterystyki poszczególnych gatunków z dokładna informacją o uzyskiwanych twardości po obróbce cieplnej np. dla gatunku 1.4112. Zalecam kontakt z firmami specjalizującymi się w handlu stalą nierdzewną martenzytyczną, na pewno pomogą zoptymalizować wybrany gatunek - np. gatunek 1.4125 może okazać się wystarczający.

W podanym zastosowaniu można zastosować stale martenzytyczne. W tej grupie stali dostępne są gatunki o stężeniu chromu od 13 do 18% wraz z dodatkiem molibdenu, które charakteryzują się dobrą odpornością korozyjną w środowiskach cieczy [1]. Znajdują zastosowanie na narzędzia tnące, noże, elementy pomp pracujące w stałym zanurzeniu w cieczach oraz wiele innych.
Wymaganą twardość mogą zapewnić gatunki np: 1.4116 – 51-54HRC, 1.4125 – 57-58HRC, 1.4112 – 55-60HRC a sam wybór to kwestia dostępności i oczekiwanej maksymalnej twardości po obróbce cieplnej [2].
Producencie martenzytycznych stali nierdzewnych publikuja charakterystyki poszczególnych gatunków z dokładna informacją o uzyskiwanych twardosci po obrobce ciepnej np. dla gatunku 1.4112.
Zalecam kontakt z firmami specjalizującymi się w handlu stalą nierdzewną martenzytyczną, na pewno pomogą zoptymalizować wybrany gatunek - np. gatunek 1.4125 może okazać się wystarczający.
O stalach martenzytycznych pisaliśmy też w poradach:

[1]. Czy stal nierdzewną można hartować 
[2]. Stal nierdzewna na sita do mięsa o wysokiej twardości